inspiratiedagen

Etensstrijd aan tafel: gebruik van een observatie- en werkinstrument voor hulpverlener en ouders

Wat fijn dat je hier bent!

Wij kijken er al naar uit om je binnenkort te mogen verwelkomen op onze cursus. Hieronder zie je de praktische gegevens van waar en wanneer we je verwachten. Op het einde van de cursus krijg je ook een bewijs van aanwezigheid en een handige infographic die de cursus kort samenvat. Beide kan je na de cursus hier downloaden. 

Tot binnenkort!

Datum

Datum

21/10/2022
Over wie?

Over Wie

Kinderen die moeilijk eten (babytijd – kleutertijd), ongeacht of dit voortkomt vanuit een medische / ontwikkelingsproblematiek
locatie

Locatie

Syntra Mechelen – Oude Baan 2, 2800 Mechelen
Duur

Duur

Halve dag (9u30 – 12u30)
Old School

Lesvorm

Samen in real life

Etensstrijd aan tafel: gebruik van een observatie- en werkinstrument voor hulpverlener en ouders

Kinderen met een voorgeschiedenis van medische problemen en/of ontwikkelingsproblemen hebben heel vaak te kampen met eetproblemen. Echter, heel vaak ontwikkelt zich bovenop deze problematiek ‘strijd aan tafel: niet aan tafel willen, eten uitspuwen, boos worden, braken, weigeren te eten edm. Zowel kind als ouders hebben vaak stress op deze momenten, waarbij het eten steeds meer beladen wordt en vaak escaleert. In de klinische praktijk van kinder- en jeugdpsychiarie, ontwikkelden we een observatieinstrument dat zowel voor hulpverleners als ouders handvatten biedt, voor zowel observatie als aanpak. Samen met ouders kan beeldmateriaal van een dagelijkse eetsituatie geobserveerd en geanalyseerd worden. Dit instrument geeft duidelijk weer wat signalen van stress bij kind en ouders zijn; het toont ook duidelijk wat ‘helpende’ versus ‘strijd-verhogende’ gedragingen zijn. Voor ouders is het op die manier helder hoe ze hun aanpak kunnen versterken. Anderzijds is het instrument ook een houvast voor de hulpverleners zelf, om ‘breed’ te blijven kijken naar eetsituaties en de krachten te kunnen blijven zien van zowel het kind als de ouders.

Hou jij van kadootjes?

Laat je e-mailadres achter. Wij sturen je nieuws over nieuwe podcasts, artikels, opleidingen. Vertel het als eerste aan je collega’s en word hun heldere held.