Kadootjes

Wij delen graag onze kennis met jou. Hier vind je kadootjes om te lezen, kijken of luisteren… wat je maar verkiest. Hou deze pagina in het oog voor nieuwe stukjes kennis of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Vind je het waardevol? Deel het dan met anderen via je sociale media, en word hun heldere held. We wensen je veel plezier en inspiratie!

Heldere activiteiten: het hoe en waarom van werkdozen

Artikel

Heldere en duidelijk georganiseerde werkdozen kunnen ingezet worden voor vrijetijdsinvulling maar ook voor leerdoelen. Waar moet je op letten bij het maken van heldere werkdozen?

Interoceptie, de waarneming van onszelf

Artikel

Eén van onze inwendige zintuigen, de interoceptie, speelt een belangrijke rol in het herkennen van onze lichamelijke noden. Het bepaalt mee het ontstaan van emoties en beïnvloedt zelfs ons denken. Een probleem op dit zintuig, wat we vaak zien bij mensen met autisme, kan dan ook grote gevolgen hebben. Gelukkig hebben we een aantal strategieën om hiermee om te gaan. Lees er alles over in ons nieuwste artikel.

Voorspelbaarheid in de kleuterklas

Artikel

Er bestaat al heel wat voorspelbaarheid in een reguliere kleuterklas. Toch is deze voorspelbaarheid vaak niet voldoende voor een kleuter met autisme. In dit artikel pluizen we uit wat we kunnen doen om daglijnen wat autismevriendelijker te maken.

Nog meer ééndoostaken

Youtube - instructiefilmpje

Eendoostaken hebben zo hun voordelen, het zijn gesloten activiteiten die weinig verbeelding vragen. Je kan ermee vrije tijd invullen. Of als activiteit na een meltdown. Of een leuke manier om bepaalde leerdoelen te verwerken? Dan is de ééndoostaak misschien wat jij zoekt. 

We hebben een nieuwe reeks instructiefilmpjes over ééndoostaken. We bekijken verschillende taken, elk met een ander doel. We tonen hoe je deze taken ook zelf kan maken en geven handige tips and tricks mee. 

We gaan van start met onderstaand filmpje waar we clicks sorteren op kleur. Na ongeveer 14 dagen komt er een nieuw filmpje uit!

VOORSPELBAARHEID EN FLEXIBILITEIT: EEN REALISTISCH DUO?

Artikel

Voorspelbaarheid en flexibiliteit. Het blijft voor velen een moeilijke combinatie. Nochtans is het absoluut haalbaar én bovendien nodig om beide te combineren. Ook wanneer het gaat over iemand met autisme! Lees er alles over in dit artikel.

Weigergedrag ontcijfert

Artikel

Zoals steeds in het spectrum dat autisme is, zien we mensen in de uiterste hoeken. Sommige mensen weigeren quasi alles terwijl anderen helemaal nooit neen zeggen. De pijlen worden meestal gericht naar zij die alles weigeren. Omdat het volgens ‘de mensen’ immers duidt op demotivatie en probleemgedrag. (Nochtans ligt vaak onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid aan de grondslag van een voortdurend weigeren en niet per se een gebrek aan wil). Maar we moeten evenzeer kijken naar diegenen die te weinig weigeren, die elk voorstel aannemen en die klakkeloos volgen wat wordt voorgesteld.

De valkuil van overschatting

Artikel

Mensen met autisme lopen een groter risico om verkeerd ingeschat te worden wat betreft hun vaardigheden. Vaak gaat het om een overschatting. De mensen uit hun omgeving (ouders, leerkrachten, begeleiders…) dichten hen een aantal vaardigheden toe die ze misschien toch niet zo goed beheersen als gedacht. In dit artikel bekijken we hoe dat komt en krijg je ook concrete tips om niet in die valkuil te lopen. We zullen zien hoe een overschatting vaak aan de basis ligt van een onderschatting.

eendoostaken

YouTube

Eendoostaken hebben zo hun voordelen, het zijn gesloten activiteiten die weinig verbeelding vragen. Bekijk onze tips en leer zelf eendoostaken te maken.

Helder communiceren

Artikel

Het kan niet anders dan dat heldere communicatie een stokpaardje is van Huis Helder. Helder communiceren heeft zo veel positieve effecten. Wat we als heldere communicatie beschouwen en hoe je zelf helder kan communiceren, hebben we neergeschreven in dit artikel. Probeer het zelf eens en ervaar de effecten.

Druk gedrag bekeken door een zintuiglijke bril

Webinar

“Help, hij is weer zo druk vandaag! Ik weet niet meer wat doen!” Wanhopig word je er van… dat drukke gedrag van die leerling, die bewoner op de groep of je eigen kind. Er zijn natuurlijk heel wat mogelijke oorzaken van druk gedrag. De piste van de zintuiglijke problemen, een over- of ondergevoeligheid voor prikkels, levert ons ook heel wat verklaringen op. In dit webinar bekijken we waarom een over- of ondergevoeligheid voor bepaalde zintuigen kan leiden tot druk gedrag en natuurlijk geven we jou ook enkele tips om daar mee om te gaan.

Waarom zetten wij zo in op E-learning

E-learning

Je hebt het misschien al gemerkt, wij geloven in de toekomst van e-learning. E-learning heeft tal van voordelen: je volgt en bekijkt de cursus wanneer het voor JOU uitkomt én je bepaalt zelf het tempo. Bekijk je alle lessen in één keer of spreid je liever alles over een langere tijd? Weet dat wij de cursus steeds up to date houden als er nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn.

Mag het iets trager ?

Artikel

We willen steeds vaker dat het snel gaat. Ook in onze communicatie zijn we steeds sneller. We spreken sneller, willen sneller een reactie, maken geen tijd meer om te luisteren. Dit maakt het leven van mensen met een communicatiemoeilijkheid nodeloos gecompliceerd. In dit artikel vind je zes tips om trager, en dus beter, te communiceren.

Sociaal gedrag ontrafeld en bijgestuurd

Artikel

Sociaal vaardig worden is een gigantisch doel. Het is bovendien erg vaag. Je kan het niet koppelen aan een concreet gedrag want sociaal vaardig gedrag verschilt van situatie tot situatie. Vandaar dat het onderdelen in kleine stappen en het linken aan concrete herkenbare situaties een grote hulp kan zijn.

In dit artikel vind je enkele ideeën hoe je dit kan aanpakken. We voegden ook een concreet voorbeeld toe om het wat inzichtelijker te maken.

VLUCHTEN, MAAR HOE EN WAT?

Artikel

Als de stress te groot wordt in een bepaalde situatie, dan is het hebben van controle belangrijk. Dat kan gaan over stress veroorzaakt door een situatie die sociaal te moeilijke is, inhoudelijk te veeleisend is of die zintuiglijk te veel of te lastige prikkels heeft. Een specifieke vorm van controle is de mogelijkheid om te kunnen ontsnappen aan die situatie.

Echolalie

Artikel

Mensen met autisme vertonen vaak echolalie. Hierbij herhalen ze letterlijk of in aangepaste vorm de woorden van anderen. Afhankelijk van de fase in hun ontwikkeling kan dit een andere vorm aannemen. Soms volgt de echolalie meteen op de uitingen van anderen, andere keren gebeurt het pas na enkele uren, dagen of zelfs jaren. Echolalie komt voor bij alle leeftijden en intelligentieniveaus.

Nieuwe kadootjes?

Laat je e-mailadres achter. Wij sturen je nieuws als er nieuwe podcasts, artikels of opleidingen zijn. Zo mis je niets.

Kado

Hou jij van kadootjes?

Laat je e-mailadres achter. Wij sturen je nieuws over nieuwe podcasts, artikels, opleidingen. Vertel het als eerste aan je collega’s en word hun heldere held.